Kulinarne inspiracje

Przystawki

  • wtorek, 29 listopada 2011
    • Smakowity rosół

      rosółRosołu chyba nie da się nie lubić. Ta zupa ma wieloletnią tradycję na naszych stołach, można ją spotkać w różnych wersjach:

      • z makaronem
      • z ryżem
      • z lanymi kluseczkami

      Moim zdaniem zdecydowanie najlepszy jest ten tradycyjny i właśnie na niego przedstawię wam przepis. Najlepiej smakuje z makaronem robionym ręcznie, jednak nie każdemu się chce go robić - może przy innej okazji go opiszę.

      W zrobieniu wyśmienitego rosołu nie ma filozofii - wystarczy dobre, tłuste mięso z kurczaka (czyli takie ze skórą, bo to pod nim zbiera się to co nas interesuje). Osobiście wrzucam cały korpus - a co tam!

      Do tego oczywiście niezbędna jest włoszczyzna. Marchewka z rosołu to po prostu coś cudownego, natomiast koper, pieprz i ziele angielskie nadadzą mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Można także dorzucić kostkę rosołową (polecam bulion Winiary), aby wzmocnić smak.

      Rosół świetnie nadaje się jako danie rozgrzewające, gdy nadchodzi zima, lub podczas przeziębień. Pomaga oczyścić drogi oddechowe i znakomicie rozgrzewa. Bon apetit!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      adv-pl
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 listopada 2011 12:14