Kulinarne inspiracje

Na słodko

  • poniedziałek, 21 listopada 2011
    • Ciasto z truskawkami

      ciasto truskawkoweNajsmaczniejsze owoce, po które najchętniej sięgamy w czasie wiosenno letnim są bez wątpienia truskawki. Z utęsknieniem wyczekujemy na te czerwone owoce, które łączą w sobie delikatność i kwaskowatość, a także są bogactwem witamin. Zobaczie przepis na pyszne ciasto z truskawkami, które zasmakuje każdemu.

      Składniki:

      -4 jajka

      -pół szklanki cukru

      -szklanka mąki krupczatki

      -kostka margaryny

      -5g proszku do pieczenia

      -pół szklanki mąki ziemniaczanej


      Sposób przygotowania:

      Przewodzi nam zasada, że najpierw łączymy sypkie z sypkim, a mokre z mokrym :) Jaja ubijamy z cukrem i wlewamy roztopioną margarynę. Następnie dosypujemy mąkę - najlepiej przesianą przez sito, tak aby nasze ciasto było bardziej pulchne. Ucieramy na lekką masę.Ciasto wylewamy do tortownicy, lub jeśli nie mamy to do blaszki,na górze układając truskawki. Pieczemy ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.Gotowe ciastko odstawiamy do wystygnięcia i posypujemy cukrem pudrem, lub robimy dodatkową delikatną kruszonkę. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      adv-pl
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 listopada 2011 10:53
  • czwartek, 17 listopada 2011
    • Naleśniki

      Smażenie naleśnikówNaleśniki są są potrawą uwielbianą w moim domu. Kocha je zarówno mój mąż jak i dzieci, no i ja oczywiście też. Są proste w przygotowaniu, więc sama chętnie je robię - najlepsze są te super cienkie, posmarowane dżemem, lub po prostu posypane odrobiną kakao. Nie trzymam się sztywno ilości dodawanych składników, ale opiszę ile mniej więcej należy ich użyć.

      Jako składniki wykorzystaj:

      -250g mąki

      -jajko

      -szklanka mleka

      -trochę wody (można robić na samej wodzie, ale nie będą oczywiście tak smaczne)

      -łyżeczka oleju-szczypta soli

      -olej do przetarcia patelni

      Przygotowanie nie powinno nikomu sprawić problemów. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki ze sobą, najlepiej miksując je razem. Kluczowym elementem jest bardzo mocno rozgrzana patelnia, dzięki czemu naleśniki szybko się zetną i dosłownie po kilku chwilach będą gotowe do przewrócenia. Idealna jest tutaj specjalna patelnia do naleśników. Smażyć "na oko" do uzyskania złotego koloru, po czym odstawić na chwilę do ostygnięcia.Najlepiej smakują z dżemem z jagód, lub innych czarnych owoców, nadają się także do podawania z farszem warzywnym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      adv-pl
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 listopada 2011 09:58