Kulinarne inspiracje

Wpisy

  • środa, 21 grudnia 2011
    • Wypróbuj greckie Souvlaki

      Grecka kuchnia zaskakuje gamą, występują tam zarówno ryby i sałatki, ale także musaka oraz souvlaki.  Głównie te wymienione na końcu należałoby przygotować w ciepły wieczór, gdyż danie to jest nietrudne w wykonaniu i cudowna w smaku. Souvlaki są to kawałki mięsa wieprzowego bądź kurczaka, ewentualnie otulone plasterkami boczku, nabite na patyczki i grillowane na ruszcie. Z reguły oferowane są na talerzu albo w pitach z sosem tzatziki i sałatką grecką. Jak przygotować souvlaki?
      Niezbędne składniki:

      750gram mięsa wieprzowego albo kurczaka, pół szklanki oliwy z oliwek, 4 ząbki czosnku, sok z 1 limonki, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oregano, odrobina ostrej papryki, łyżeczka soli, osiem placków pita, sos tzatziki i średniej wielkości cebula, duży pomidor sól, pieprz do smaku


      W pierwszej kolejności kroimy mięso w kostkę, dodajemy składniki zalewy i odkładamy w lodówce na całą noc. Mięso wówczas kruszeje i przyswaja szczególnego smaku i zapachu. Następnego dnia napychamy mięso na patyczki i grillujemy mniej więcej kilkanaście minut, aż będą zarumienione, wolno je również przypiekać na ruszcie w piekarniku. W tym czasie należy zawinąć pittę w folię i odgrzać na grillu lub w piekarniku. Kiedy mięso będzie już gotowe, serwować z gorącym chlebkiem, następnie nałożyć kilka plastrów cebuli, pomidora i sos cacyki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      adv-pl
      Czas publikacji:
      środa, 21 grudnia 2011 08:55
  • poniedziałek, 19 grudnia 2011
    • Zapiekanka grecka - Musaka

      Zapiekanka znad akwenu śródziemnego ma wiele odmian, tzw. musaka to grecka potrawa z płatów bakłażanów które są przekładane warstwami mięsa mielonego i pomidorami, polane sosem beszamelowym i zapieczonych. Danie takie można bez trudności upitrasić, a do tego jest nadzwyczajnie dobre oraz nader ciekawie przedstawia się na talerzu, grecka musaka to kapitalne danie na niedzielny obiad dla całej rodziny.
      Potrzebne składniki:

      400 g mięsa mielonego 

      2 średnie bakłażany,

      1 duża cebula 

      3 ząbki czosnku,

      2-3 jajka 

      opakowanie pomidorów posiekanych 

      kubek mleka zmieszanego pół na pół ze śmietaną 

      100 g startego sera,

      pęczek natki pietruszki 

      sól, pieprz, oregano


      W pierwszej kolejności kroimy bakłażana oraz solimy, co pozwoli usunąć gorzki smak, kładziemy go na ok. 20 min. po czym zmywamy kropelki soku i soli oraz zostawiamy do wyschnięcia. W tym czasie podsmażamy na oliwie czosnek z cebulą, następnie dodajemy mielone mięso po czym całość smażymy. Po pewnym czasie dodajemy pomidory z puszki, pieprz, sól i oregano, mieszamy całość razem i dusimy jeszcze parę minut. Na oliwie podsmażamy bakłażana do miękkości. Po pewnym czasie składamy zapiekankę, pierwsza warstwa to bakłażan, następnie siekana świeża pietruszka, następna warstwa to mięso mielone z pomidorami i znów świeża pietruszka. Na koniec układamy warstwę bakłażanów i całość zalewamy sosem beszamelowym  przyrządzanym z mleka, śmietany i 2 jajek połączonych z sosem, posypujemy serem. Zapiekankę zapiekamy około 45 min w piekarniku w temperaturze do 180 stopni.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka grecka - Musaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      adv-pl
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 grudnia 2011 09:25
  • czwartek, 15 grudnia 2011
    • Kuchnia śródziemnomorska

      Jeżeli chcemy starości w dobrej kondycji, powinniśmy zadbać o zdrowe odżywianie oraz często uprawiać sport, albowiem zdrowie jest ściśle powiązane z dietą i krzepą fizyczną. Z tego powodu nasza dieta powinna być złożona głównie z różnych warzyw i owoców a także produktów z pełnego ziarna, powinniśmy konsumować dużą ilość sałatek i pichcić potrawy według przepisów z kuchni morza śródziemnego. Kuchnia grecka jest obfita w potrawy bogate w witaminy i błonnik, dzięki któremu przystosowuje działanie jelit. Do tego wykorzystuje dużo oliwy z pierwszego tłoczenia, wielu ziół, jarzyn, owoców morza, które to są znakomitym sposobem utrzymania szczupłej sylwetki oraz zdrowia. Jedną z wielu znanych potraw tej kuchni jest znana wszystkimsałatka grecka, jej przygotowanie zajmie nam lediwe 10 min., ale z pewnością oczaruje smakiem naszych gości. Trzeba jedynie pokroić pomidory, cebulkę, sałatę lodową, ogórki, paprykę oraz feta, w następnej kolejności dodać czarne oliwki i wszystko wymieszać. Na zakończenie skropić odrobiną oliwy z oliwek, a do smaku przyprawić solą, pieprzem a także posypać niewielką ilością  świeżych ziół, smacznego. Zapamiętajmy też, że sałatki są źródłem zdrowia, z tego powodu powinny często je spożywać, zwłaszcza te popularne w kuchni śródziemnomorskiej. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      adv-pl
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 grudnia 2011 11:51
  • piątek, 02 grudnia 2011
    • Prosta sałatka jarzynowa

      sałatka z warzywSałatki jarzynowe są bardzo lubiane przez Polaków. Zawierają mnóstwo zdrowych warzyw, przede wszystkim ziemniaki, marchew, groszek i cebulę. Istnieją też jej różne odmiany, z dodatkiem kurczaka, szynki i innego mięsa. Ja najbardziej lubię tradycyjną sałatkę jarzynową z majonezem.

      Składniki:

      -1kg ziemniaków

      -2 średnie cebule (zależy, czy wolimy ostrzejsze, czy łagodne sałatki, można dać jej wtedy więcej)

      -groszek konserwowy (z marchewką)

      -kukurydza konserwowa

      -ogórki kiszone

      -Majonez i łyżka musztardy

      -jajka ugotowane na twardo

      -pieprz i sól do smaku

       

      Przygotowanie:

      Ziemniaki gotujemy w mundurkach i odkładamy do wystygnięcia. Marchewkę mam już pokrojoną, gotową ze słoika, ale jeżeli ktoś ma inną to należy ją pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki kroimy w kosteczkę, ogórki siekamy. Dodajemy wszystkie składniki do jednej misy (celowo nie podaję dokładnej ilości, bo są różne gusta). Dodajemy majonez dekoracyjny WINIARY - najlepszy ze wszystkich i delikatny, dodajemy łyżkę musztardy. Niektórzy lubią więcej musztardy - ja nie. Na koniec dorzucamy 3 pokrojone jajka, żeby się zbytnio nie rozgniotły :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      adv-pl
      Czas publikacji:
      piątek, 02 grudnia 2011 10:32