Kulinarne inspiracje

Wpisy

  • wtorek, 29 listopada 2011
    • Smakowity rosół

      rosółRosołu chyba nie da się nie lubić. Ta zupa ma wieloletnią tradycję na naszych stołach, można ją spotkać w różnych wersjach:

      • z makaronem
      • z ryżem
      • z lanymi kluseczkami

      Moim zdaniem zdecydowanie najlepszy jest ten tradycyjny i właśnie na niego przedstawię wam przepis. Najlepiej smakuje z makaronem robionym ręcznie, jednak nie każdemu się chce go robić - może przy innej okazji go opiszę.

      W zrobieniu wyśmienitego rosołu nie ma filozofii - wystarczy dobre, tłuste mięso z kurczaka (czyli takie ze skórą, bo to pod nim zbiera się to co nas interesuje). Osobiście wrzucam cały korpus - a co tam!

      Do tego oczywiście niezbędna jest włoszczyzna. Marchewka z rosołu to po prostu coś cudownego, natomiast koper, pieprz i ziele angielskie nadadzą mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Można także dorzucić kostkę rosołową (polecam bulion Winiary), aby wzmocnić smak.

      Rosół świetnie nadaje się jako danie rozgrzewające, gdy nadchodzi zima, lub podczas przeziębień. Pomaga oczyścić drogi oddechowe i znakomicie rozgrzewa. Bon apetit!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      adv-pl
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 listopada 2011 12:14
  • poniedziałek, 21 listopada 2011
    • Ciasto z truskawkami

      ciasto truskawkoweNajsmaczniejsze owoce, po które najchętniej sięgamy w czasie wiosenno letnim są bez wątpienia truskawki. Z utęsknieniem wyczekujemy na te czerwone owoce, które łączą w sobie delikatność i kwaskowatość, a także są bogactwem witamin. Zobaczie przepis na pyszne ciasto z truskawkami, które zasmakuje każdemu.

      Składniki:

      -4 jajka

      -pół szklanki cukru

      -szklanka mąki krupczatki

      -kostka margaryny

      -5g proszku do pieczenia

      -pół szklanki mąki ziemniaczanej


      Sposób przygotowania:

      Przewodzi nam zasada, że najpierw łączymy sypkie z sypkim, a mokre z mokrym :) Jaja ubijamy z cukrem i wlewamy roztopioną margarynę. Następnie dosypujemy mąkę - najlepiej przesianą przez sito, tak aby nasze ciasto było bardziej pulchne. Ucieramy na lekką masę.Ciasto wylewamy do tortownicy, lub jeśli nie mamy to do blaszki,na górze układając truskawki. Pieczemy ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.Gotowe ciastko odstawiamy do wystygnięcia i posypujemy cukrem pudrem, lub robimy dodatkową delikatną kruszonkę. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      adv-pl
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 listopada 2011 10:53
  • czwartek, 17 listopada 2011
    • Naleśniki

      Smażenie naleśnikówNaleśniki są są potrawą uwielbianą w moim domu. Kocha je zarówno mój mąż jak i dzieci, no i ja oczywiście też. Są proste w przygotowaniu, więc sama chętnie je robię - najlepsze są te super cienkie, posmarowane dżemem, lub po prostu posypane odrobiną kakao. Nie trzymam się sztywno ilości dodawanych składników, ale opiszę ile mniej więcej należy ich użyć.

      Jako składniki wykorzystaj:

      -250g mąki

      -jajko

      -szklanka mleka

      -trochę wody (można robić na samej wodzie, ale nie będą oczywiście tak smaczne)

      -łyżeczka oleju-szczypta soli

      -olej do przetarcia patelni

      Przygotowanie nie powinno nikomu sprawić problemów. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki ze sobą, najlepiej miksując je razem. Kluczowym elementem jest bardzo mocno rozgrzana patelnia, dzięki czemu naleśniki szybko się zetną i dosłownie po kilku chwilach będą gotowe do przewrócenia. Idealna jest tutaj specjalna patelnia do naleśników. Smażyć "na oko" do uzyskania złotego koloru, po czym odstawić na chwilę do ostygnięcia.Najlepiej smakują z dżemem z jagód, lub innych czarnych owoców, nadają się także do podawania z farszem warzywnym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      adv-pl
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 listopada 2011 09:58
  • środa, 09 listopada 2011
    • Witam w przepisowniku :)

      Przepisownik to miejsce, w których będę chciała się z wami podzielić moimi doświadczeniami kulinarnymi. Przede wszystkim znajdziecie tutaj przepisy na naprwdę pyszne dania. Zapewniam was, że to co dzięki mnie przyrządzicie przypadnie do gustu zarówno waszej rodzinie jak i znajomym.

      Nazywam się Kornelia i jestem zapaloną gospodynią domową. Przygotowuję potrawy przede wszystkim dla moich najbliższych i jeszcze nigdy nie narzekali :) Mam nadzieję, że będzie to miejsce, do któego będziecie chętnie wracali.

      Tymczasem wracam do kuchni ...

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      adv-pl
      Czas publikacji:
      środa, 09 listopada 2011 10:43