Kulinarne inspiracje

Wpis

poniedziałek, 19 grudnia 2011

Zapiekanka grecka - Musaka

Zapiekanka znad akwenu śródziemnego ma wiele odmian, tzw. musaka to grecka potrawa z płatów bakłażanów które są przekładane warstwami mięsa mielonego i pomidorami, polane sosem beszamelowym i zapieczonych. Danie takie można bez trudności upitrasić, a do tego jest nadzwyczajnie dobre oraz nader ciekawie przedstawia się na talerzu, grecka musaka to kapitalne danie na niedzielny obiad dla całej rodziny.
Potrzebne składniki:

400 g mięsa mielonego 

2 średnie bakłażany,

1 duża cebula 

3 ząbki czosnku,

2-3 jajka 

opakowanie pomidorów posiekanych 

kubek mleka zmieszanego pół na pół ze śmietaną 

100 g startego sera,

pęczek natki pietruszki 

sól, pieprz, oregano


W pierwszej kolejności kroimy bakłażana oraz solimy, co pozwoli usunąć gorzki smak, kładziemy go na ok. 20 min. po czym zmywamy kropelki soku i soli oraz zostawiamy do wyschnięcia. W tym czasie podsmażamy na oliwie czosnek z cebulą, następnie dodajemy mielone mięso po czym całość smażymy. Po pewnym czasie dodajemy pomidory z puszki, pieprz, sól i oregano, mieszamy całość razem i dusimy jeszcze parę minut. Na oliwie podsmażamy bakłażana do miękkości. Po pewnym czasie składamy zapiekankę, pierwsza warstwa to bakłażan, następnie siekana świeża pietruszka, następna warstwa to mięso mielone z pomidorami i znów świeża pietruszka. Na koniec układamy warstwę bakłażanów i całość zalewamy sosem beszamelowym  przyrządzanym z mleka, śmietany i 2 jajek połączonych z sosem, posypujemy serem. Zapiekankę zapiekamy około 45 min w piekarniku w temperaturze do 180 stopni.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
adv-pl
Czas publikacji:
poniedziałek, 19 grudnia 2011 09:25

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • chochlikikuchenne napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/19 09:39:37:

    Slyszalam juz o Musace i bardzo bym chciala kiedys ja zrobic:)

Dodaj komentarz