Kulinarne inspiracje

Wpis

środa, 21 grudnia 2011

Wypróbuj greckie Souvlaki

Grecka kuchnia zaskakuje gamą, występują tam zarówno ryby i sałatki, ale także musaka oraz souvlaki.  Głównie te wymienione na końcu należałoby przygotować w ciepły wieczór, gdyż danie to jest nietrudne w wykonaniu i cudowna w smaku. Souvlaki są to kawałki mięsa wieprzowego bądź kurczaka, ewentualnie otulone plasterkami boczku, nabite na patyczki i grillowane na ruszcie. Z reguły oferowane są na talerzu albo w pitach z sosem tzatziki i sałatką grecką. Jak przygotować souvlaki?
Niezbędne składniki:

750gram mięsa wieprzowego albo kurczaka, pół szklanki oliwy z oliwek, 4 ząbki czosnku, sok z 1 limonki, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oregano, odrobina ostrej papryki, łyżeczka soli, osiem placków pita, sos tzatziki i średniej wielkości cebula, duży pomidor sól, pieprz do smaku


W pierwszej kolejności kroimy mięso w kostkę, dodajemy składniki zalewy i odkładamy w lodówce na całą noc. Mięso wówczas kruszeje i przyswaja szczególnego smaku i zapachu. Następnego dnia napychamy mięso na patyczki i grillujemy mniej więcej kilkanaście minut, aż będą zarumienione, wolno je również przypiekać na ruszcie w piekarniku. W tym czasie należy zawinąć pittę w folię i odgrzać na grillu lub w piekarniku. Kiedy mięso będzie już gotowe, serwować z gorącym chlebkiem, następnie nałożyć kilka plastrów cebuli, pomidora i sos cacyki.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
adv-pl
Czas publikacji:
środa, 21 grudnia 2011 08:55

Polecane wpisy